Blog  

SSV Nedir?

0 Yorumlar
5898
19 Eyl 2018

‘’SSV’’ ingilizce ‘’Side by Side Vehicle’’ ın kısaltmasıdır. Tercümesi ise yan yana oturulan araç şeklinde yapılabilir.

Bu sınıfa 4 tekerlekli 4x4 yan yana oturulabilen araçlar ve UTV’ler (Utility Vehicle) dahildir.

Kısa zaman öncesine kadar Motosiklet Federasyonuna bağlı olarak yarışırlarken kısa zaman önce Otomobil Sporları Federasyonu’na bağlı olarak yarışmaya başlamışlardır.

UTV ve dolayısı ile SSV sınıfını daha iyi anlayabilmek için daha çok bilinen ATV’lerden bahsetmek gerekiyor.

Çok fonksiyonlu arazi aracı olarak da adlandırılan ATV’ler (All Terrain Vehicle), diğer adı ile

Quad’lar kullanım ve motor özellikleri açısından dört tekerlekli motosikletler diye de bilinmektedir. Genelde tek kişilik olan bu araçlar, Türkiye’de toprak yollar ve arazilerde gezi amaçlı olarak kullanılmaktadır. ATV’lar motosiklet sınıfındadırlar.

UTV’ler ise, ATV’lerden biraz daha büyük ve geniş ATV benzeri ancak direksiyonla kullanılabilen araçlardır. Arazi kabiliyetleri inanılmazdır. Bir çok modelinde tek tekerden, çift arka tekerden ve dört tekerden olmak üzere sürücü tarafından o anki sürüş koşuluna göre seçilebilir üç ayrı çekiş fonksiyonu vardır.

UTV’ler motor güçleri ve tiplerine bağlı yüksek hızlara çıkabilirler. Bazıları saatte 150-160 km hız yapabilir. Oldukça sağlam bir kafes ile sürücü korunmaktadır. Bu tip araçlar güvenlik kafesi olmasına rağmen, yine de kaskla kullanılmalı ve kullanılırken emniyet kemerlerinin mutlaka takılı olması gerekir. SSV sınıfında yarışacak UTV’ler için birçok ek güvenlik önlemi öngörülmüştür.

Türkiye’de henüz yeni bir yarış sınıfı olması nedeniyle bu sınıfta yarışan yarışmacı sayısı henüz bir iki elin parmaklarını geçmemektedir, ama her geçen gün bu sayı hızla artmaktadır.

0.0
Son Güncelleme: -/-
İlgili Makaleler: Off-Road Nedir?
Antalya Offroad ve Motor sporları kulübü offroad Side by Side Vehicle SSV

Henüz bir yorum yapılmamıştır... İlk olmak ister misiniz?

Bir yorum da siz bırakın

Eposta adresiniz gösterilmeyecektir